Karmy dla psów
Na rynku mamy ogromny wybór karm dla psów. Firmy prześcigają się w tworzeniu coraz nowszych i bardziej wymyślnych produktów.
Do wyboru mamy małe krokieciki, kulki, kosteczki, paszteciki, piramidki w najróżniejszych wielkościach i kolorach. Wygląd nie zawsze idzie w parze z jakością. Bardzo zależało nam na znalezieniu naturalnej zdrowej karmy i tak trafiliśmy na wyjątkowe karmy Saba.
Saba - naturalne karmy dla psa
W zakładzie produkcyjnym w Zielonej Górze produkowane są w tradycyjny sposób karmy suche - m.in. karmy monoproteinowe i karmy bezzbożowe, karmy mokre - konserwy i batony mięsne oraz naturalne gryzaki. Dzik z żurawiną, kaczka z groszkiem, wołowina z ryżem to tylko niektóre wyjątkowe smaki suchych karm zielonogórskiej manufaktury. Na szczególne uznanie zasługują konserwy 100% mięsa - dzik i konina.
Wszystkie karmy wykonywane są z największą starannością przez wyjątkowych ludzi, którzy o swojej pracy opowiadają z wielką pasją. Kiedy ktoś mówi, że najlepiej smakuje posiłek przygotowany z miłością, od razu myślimy o Sabie - oni kochają to, co robią. Dzięki ich zaangażowaniu i konsekwencji psy mogą zjeść naprawdę dobrze i ZDROWO! Co niezwykle ważne dla naszych czworonogów, jako jedna z niewielu firm Saba nie używa sztucznych kolorantów, polepszaczy smaku, środków grzybobójczych i przeciwpleśniowych. Wszystkie karmy w zakładzie produkowane są ze świeżego mięsa z dodatkiem świeżych warzyw i owoców, ziół oraz suplementów. Surowce pozyskiwane są od lokalnych dostawców. Świeże warzywa i owoce pochodzą od miejscowych rolników. Miłym zaskoczeniem był fakt, że właściciele nie używają maszyn przemysłowych, większość prac wykonywana jest ręcznie przy pomocy urządzeń masarskich. Karmiąc nasze psy karmami Saba, możemy być pewni, że dostarczamy im to, co naturalne i zdrowe.
I według nas najważniejsza kwestia - unikalny proces produkcji. Karmy suche nie są ekstrudowane, lecz powoli suszone gorącym powietrzem. Na czym polega ekstrudacja? Ekstrudacja polega na połączeniu wszystkich składników karmy w formie ciasta, mieszaniu w temperaturze nawet do 400 stopni pod wysokim ciśnieniem. Następnie masa jest wyciskana np w formie kuleczek i suszona w temperaturze do 200 stopni. Głównym minusem tej metody jest utrata witamin i wartości odżywczych. Karmy ekstrudowane są pryskane syntetycznymi substancjami, które często są trudno przyswajalne dla czworonogów, dodatkowo po spożyciu pęcznieją w żołądku, zwiększając swoją objętość nawet kilkukrotnie co może prowadzić do skrętów żołądka.
Czy karmy, których proces produkcji jest znacznie dłuższy, jak w przypadku firmy Saba są zdrowsze? Zdecydowanie tak! Karma jest nisko przetworzona dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze, jest łatwostrawna i nie pęcznieje w żołądku. Konserwy Saba również wyróżniają się wyjątkowym procesem produkcji oraz składnikami najwyżej jakości. Kompozycja składników gotowana w sosie własnym bez dodatku wody i tzw. bulionu, zawartość mięsa w puszkach to 83%-100% w zależności od wybranego smaku. Nasze psy kochają Sabę! Wiemy, że każdy posiłek jest pełnowartościowy i zdrowy. Z całego serca polecamy szukanie niekomercyjnych karm, wczytywanie się w składy i wybieranie dla naszych przyjaciół zdrowych posiłków!